Nadja Keijzers en Ellis de Poorter, ambulant begeleiders OAD, WSD: “OAD is de afkorting van Ontwikkelingsgerichte Arbeidsmatige Dagbesteding. Het is een traject binnen WSD waarin kandidaten maximaal één jaar alle ruimte krijgen om te ontdekken welke vorm van arbeid bij ze past en hoe ze meer zelfvertrouwen kunnen krijgen. OAD is een diagnose-instrument dat inzichtelijk maakt in welke mate kandidaten zelfredzaam zijn en – op termijn – weer betaalde arbeid kunnen verrichten. Waar OAD vorig jaar nog niet in alle WSD-gemeenten ingezet werd, staat het in 2023 in alle negen gemeenten nadrukkelijk op de radar. We begeleiden kandidaten uit Best, Boxtel, Meierijstad, Nuenen, Oirschot, Oisterwijk, Sint-Michielsgestel, Son en Breugel en Vught. Dat is mooi, zeker omdat we elke dag zien dat iedereen die met OAD te maken heeft de meerwaarde van het traject ziet.”
Verkennen
“OAD was in eerste instantie vooral bedoeld voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Inmiddels wordt het traject breder ingezet en denken verwijzers ook in andere casussen aan OAD als instrument om iemands arbeidsvermogen in kaart te brengen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die worstelen met een verslaving of jongeren. In 2023 viel op dat vooral veel jongemannen aangemeld werden en het OAD-traject zijn gaan volgen.
OAD-kandidaten worden aangemeld door de gemeente. Als ambulant begeleiders gaan we met ze aan de slag en verkennen we binnen onze eigen WSD-infrastructuur waar iemand het meest tot zijn recht komt, bijvoorbeeld groen, productie, schoonmaak of catering. Belangrijk is dat betrokken professionals korte lijntjes onderhouden en een kandidaat in het vizier houden. Dat gebeurt trouwens nooit buiten de kandidaat om. We communiceren altijd open en eerlijk.”
Ontdekkingstocht
“OAD onderscheidt zich nadrukkelijk van andere trajecten binnen WSD. Om het diagnose-instrument succesvol in te kunnen zetten, zijn veel meer tijd, ruimte en aandacht nodig. Vaak gaan we in kleine stappen op zoek naar de beste route. Dat kan heel laagdrempelig beginnen met een kopje koffie of thee of enkele uurtjes arbeid per week. Indien nodig schuiven we de eerste keren bij iemand aan op de werkvloer.
Belangrijk is dat ambulant begeleiders een kandidaat écht leren kennen en zo optimaal maatwerk kunnen bieden. Op de werkplek wordt samen ontdekt wat op het gebied van werk mogelijk is en welke ondersteuning iemand nodig heeft. Het succes van OAD staat of valt trouwens met de motivatie van een kandidaat en diens bereidheid om stappen te zetten. Het is een bijzondere ontdekkingstocht die in kaart brengt welke doelen aan de horizon lonken.”
Kroon op het werk
“In het beste geval maakt OAD voor een kandidaat inzichtelijk dat (weer) loonvormend werk verricht kan worden. Gedurende het traject worden werknemersvaardigheden getraind en onderzoeken we samen of iemands inzet op de werkvloer al haalbaar is of misschien meer tijd vergt. Soms komen we ook tot de conclusie dat iemand meer gebaat is bij dagbesteding en arbeid (nog) niet mogelijk is.
In 2023 werd duidelijk dat meestal geen twaalf maanden nodig zijn om tot een goede diagnose te komen. Meerdere kandidaten hebben hun traject succesvol afgerond en zijn gedetacheerd binnen WSD. Ze zijn aan het werk in de productie, industrie of groen, bij kringloopwarenhuis Het Goed of De Schoonmaak Coöperatie. Maar denk ook aan textielsorteercentra in Schijndel en Boxtel en externe werkgevers zoals Berco en Kickfood.
Elk traject dat slaagt, is een heuse kroon op ons werk. En ook na afronding van OAD blijft iemand in beeld, bijvoorbeeld bij een jobcoach of een trajectconsulent.”
Monique van der Sanden, medewerker bedrijfsrestaurant, WSD: “Zal ik eens iets verklappen? Ik denk dat ik bijna klaar ben voor mijn eerste contract! Ik werk sinds juni 2023 in het bedrijfsrestaurant van WSD en dat bevalt goed. Ik kook, bedien de kassa, ruim op en serveer koffie, thee en maaltijden. Vooral de rol als gastvrouw vind ik erg leuk en geeft veel voldoening. Door persoonlijke omstandigheden heb ik twintig jaar thuis gezeten. Op een gegeven moment hield ik het niet meer en heb ik bij de gemeente om hulp gevraagd. Zo is WSD op mijn pad gekomen en neem ik deel aan OAD: ontwikkelingsgerichte arbeidsmatige dagbesteding. Op dit moment werk ik iets meer dan tien uur per week. Ik hoop dat het over een tijdje meer wordt en ik meer verdien dan mijn uitkering.”
Arbeidsverleden
“Ik heb een aardig arbeidsverleden, maar het is lang geleden dat ik voor een baas heb gewerkt. Ik werkte vroeger in een supermarkt, een schoenenzaak en bij een snackproducent. Ik heb ook in een lunchroom gewerkt en dat beviel prima. Ik kon bij WSD in het groen gaan werken, maar ik háát wespen en spinnen! Een job bij kringloopwarenhuis Het Goed beviel niet zo goed; ik werd tussen al die spulletjes erg onrustig.
Daarom is het fijn om dankzij OAD weer kennis te kunnen maken met de horeca. In het bedrijfsrestaurant van WSD zijn veel afwisselende werkzaamheden. Bovendien werk ik graag samen met mensen met een beperking. Ik ben zorgzaam en waardeer dat WSD haar medewerkers voldoende tijd en ruimte geeft om te ontwikkelen. Collega’s zijn begripvol en dat is goed voor je zelfvertrouwen.”
Even wennen…
“Omdat ik lang thuis heb gezeten, was het even wennen om weer aan het werk te gaan. Daarom ben ik stapje voor stapje meer uren per week gaan werken. Eerst op variabele tijden, sinds zeven weken op vaste tijden op maandag, woensdag en vrijdag. Dat geeft structuur en maakt het makkelijker om afspraken na te komen, zoals op tijd komen en tijdig afmelden als je ziek bent.
WSD is een fijn bedrijf waar ik het écht naar mijn zin heb. Ik waardeer dat mijn chefs vaak complimentjes geven.
Het is prettig om te horen dat je met z’n allen goed je best hebt gedaan. Dat maakt dat ik graag een stapje extra zet en nu al uitkijk naar mijn eerste contract. Werk biedt afwisseling, breekt de week en laat je kennismaken met collega’s en bezoekers van WSD.
Vandaag werk ik trouwens voor het eerst niet op vaste tijden. Er is een belangrijke middag- en avondvergadering waarvoor ik me heb aangemeld. Ik ga straks met mijn collega’s rijst en chili con carne koken en daarna serveer ik koffie en thee met een koekje. En morgen ben ik vrij. Tijd om lekker te gaan fietsen en de paarden van mijn nichtje te verzorgen.”