Jaarverslag  2023

De 11 focuspunten van WSD

Sociaal ondernemen

Marc Christiaens, directeur Werk & Ontwikkeling WSD: “Sociaal ondernemen zit in het DNA van WSD, al meer dan 65 jaar. Kansen bieden aan mensen met een afstand op de arbeidsmarkt staat bij ons altijd en overal op nummer één.

Iedereen die zich bij ons meldt of wordt aangedragen, kan rekenen op dat ene steuntje in de rug om de arbeidsmarkt weer te kunnen betreden. En dat gebeurt altijd aan de hand van onze negen leerlijnen waarin doelgroepmedewerkers praktijkervaring opdoen en op passend niveau klaargestoomd worden voor de volgende ontwikkelstap. De een stroomt uiteindelijk door naar een reguliere baan, de ander heeft meer baat bij een duurzame arbeidsplek binnen onze eigen infrastructuur.”

  • NaamMarc Christiaens
  • Werkt bijWSD als directeur Werk & Ontwikkeling

Bijzondere positie
“Sociaal ondernemen kunnen we natuurlijk niet alleen, daarvoor hebben we partners nodig. Daarom is het zaak dat we bedrijven aan ons binden die net als WSD werk bieden. Bij deze bedrijven detacheren we onze medewerkers en het lukt steeds beter, ook in 2023, om mensen richting regulier werk en vaak ook een vast dienstverband te begeleiden. Ik noem dat sociaal ondernemen in optima forma. Top dat deze bedrijven hun vacatures ook openstellen voor onze medewerkers en hen kansen bieden.

Een belangrijke rol voor onze positie in de regionale arbeidsmarkt is weggelegd voor ons verkoopteam. Dat werft bedrijven die opdrachten aan ons gunnen die onze medewerkers binnenshuis kunnen doen, bijvoorbeeld in de leerlijnen productie of industrie. Ook beweegt ons team actief in ondernemersland om bedrijven te interesseren voor werkplekken waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag kunnen. Hierin slagen we meer dan uitstekend.”

Duurzaam en circulair werk
“Het is voor WSD belangrijk om actuele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt kritisch te volgen. We hebben oog voor verregaande automatisering en robotisering, die in sommige sectoren gevolgen kunnen hebben voor onze doelgroepmedewerkers. Daarom is het mooi om te zien dat we steeds meer mensen plaatsen in een groeisector: duurzaam en circulair werk.

Momenteel plaatsen we zo’n 25 procent van onze medewerkers op werkplekken die bijdragen aan meer duurzaamheid en een beter milieu. Denk aan textielsorteercentra in Schijndel en Boxtel, rijwielherstelplaatsen bij NS-stations, milieustraten in meerdere gemeenten en diverse kringloopwarenhuizen van Het Goed, maar ook vele anderen, zoals HRE, VDL en de Plastic Recycling Company. Dit is een succes waar ik trots op ben.”

De perfecte oplossing voor de huidige krapte op de arbeidsmarkt

Aanjager van de arbeidsmarkt
“Wat 2023 duidelijk heeft gemaakt is dat landelijk nog maar 12 procent van het bedrijfsleven werk biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hoewel het cijfer in onze regio wat gunstiger is, is er nog een wereld te winnen en fungeert WSD graag als een aanjager van de arbeidsmarkt. Met meer dan zeshonderd opdrachtgevers prijzen we ons gelukkig; ze zijn net als WSD bereid om sociaal en inclusief te ondernemen.

Om nog meer ondernemers over de streep te trekken, hebben we in de regio Noordoost-Brabant werkgeversnetwerk Aantwerk in het leven geroepen. In 2023 hebben we het tweede lustrum van Aantwerk gevierd. Met onze collega’s van IBN en Weener XL hebben we ruim tweehonderd bedrijven aan ons weten te binden die enthousiast zijn over sociaal ondernemen en vanuit dat netwerk bijdragen aan olievlekwerking.”

Perfecte oplossing
“Met Aantwerk informeren en inspireren we nieuwe werkgevers, zodat ook zij bereid zijn werk te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat doen we met evenementen, bedrijfsbezoeken en bijzondere sprekers. Onbekend maakt nog steeds onbemind, maar met ons netwerk lukt het meer werkplekken te realiseren. Bedenk dat het mes aan twee kanten snijdt. Niet alleen bieden we voor onze doelgroepmedewerkers passend werk, ook zijn we de perfecte oplossing voor de huidige krapte op de arbeidsmarkt.”

Samenwerking met tempo Team bij PostNL